3 designperler, der aldrig går af mode

Dansk design er verdenskendt af en årsag. Den særlige danske og skandinaviske stil har fundet vej ind i mange hjem, hvor stilen kommer bedst til udtryk igennem nogle af de mest ikoniske design, vi har haft æren af i Danmark. 

Vi vil i dette indlæg zoome ind på 3 af disse udødelige klassikere. 

Pelikanen

Navnet Finn Juhl er efterhånden meget kendt over hele verden – og det er ikke uden grund! Den populære møbeldesigner blev fødet i 1912 og har altid kategoriseret sig selv som autodidakt. Det er meget pudsigt, at den kreative Finn Juhl endte med at blive et verdenskendt navn inden for møbeldesign – for faktisk var hans store drøm at blive kunsthistoriker! Heldigvis skete det ikke, men interessen for det kunsthistoriske var nu ikke spildt af den årsag. Den fik nemlig lov til at spille ind i mange af hans design. Særligt da han så sine møbler som små skulpturer, i organisk formsprog. Det betød også, at møblerne ofte blev designet med henblik på at have et samlet udtryk, en form i nærmest skulpturel forstand. 

Pelikanen så dagens lys i 1940, og er en Finn Juhl stol af de helt store. Syningerne var næsten umulige at se, og ryg og sæde var helt polstrede. Den smukke ryg har syn af et prægtigt vingefang, som omslutter ryggen på smukkeste vis. Overraskende nok blev stolen ikke særlig vel modtaget ved dens lancering, men omkring årtusindeskiftet fik folk øjnene op for den! Den findes i dag i både læder og tekstil – og er meget populær.  

Bamsestolen

Selvom navnet måske ikke klinger af internationalt design, er der ingen tvivl: Bamsestolen er enestående!

Det er naturligvis Hans J. Wegners design, som her er tale om. Den er designet i 1951, og den ligner en ”bamse” med sine strittende og omfavnende arme, som man kender det fra datidens tøjbamser. 

Stolen er designet, så den har et stort ryglæn, og som sagt er meget omfavnende. Men stolen er også lavet, så den ikke er begrænsende. Netop armenes udformning gør det nemlig muligt at variere i sin siddeposition. Derfor er stolen ikke bare en designklassiker, men også utrolig komfortabel og praktisk. 

Dråben

Dråben er et af Arne Jacobsens værker. Det havde måske været mere oplagt at vælge at sætte fokus på Ægget. Men dette er samtidig også en mulighed for at se lidt udover den mest kendte stol fra Arne Jacobsen. 

Dråben er et såkaldt totaldesign, som Arne Jacobsen var meget kendt for. Dråben er egentligt designet til et hotel, hvor tanken var at omfavne sin gæst, men stadig efterlade fuld bevægelsesfrihed. Den efterlader derfor brugeren med en høj grad af komfort – og så er dens formsprog naturligvis selv det mest eksklusive hotel værdigt. Noget der gør Dråben særligt interessant er, at den i dag findes i et utal af farver, så den legende form kan erhverves i det helt rette udtryk til hjemmet.