Det fortæller dit BMI-tal om din sundhed

Er du i tvivl om, hvorvidt din vægt er sund eller ej? Eller har du overvejet, om et vægttab er en god idé?  Hvis du kan svare ja, så kan det være en god idé først at beregne dit BMI.

Med det kan du nemlig vurdere, om du overhovedet har brug for et vægttab, tage på eller om dit BMI viser, at du har en helt normal vægt for en mand.

Hvad er BMI?

BMI, som står for Body Mass Index, er en af de meste udbredte måleenheder, hvis man skal vurdere om en kropsvægt er sund eller ej. 

BMI-tallet er baseret på en matematisk formel, og det beskriver, hvor tung du er i forhold til din højde – og dermed om du er undervægtig, normalvægtigt, overvægtig eller svært overvægtig. 

Beregn dit BMI-tal

Faktisk er det ganske ligetil at udregne dit BMI. Du skal blot dividere din vægt (i kg) med din højde (i meter) gange din højde (i meter). 

Men du kan gøre det endnu nemmere for dig selv ved at bruge en af de mange BMI-beregnere, som du kan finde på nettet. 

Når du har fundet dit BMI, kan du sætte det ind i BMI-skalaen og finde ud af, hvad det siger om din vægt. 

  • BMI under 18,5: Du er undervægtigt

  • BMI 18,5-25: Du har en sund og normal vægt 

  • BMI 25-30: Du er overvægtig 

  • BMI over 30: Du er svært overvægtig. 

Find mere information om BMI for mænd lige her

Er der forskel på BMI for mænd og kvinder? 

Måske tænker du, at der selvfølgelig er forskel på kvinder og mænds BMI – men det er faktisk ikke tilfældet. BMI-tallet for mænd og kvinder bliver beregnet på samme måde og vurderet på samme skala, selvom kropsbygningen er vidt forskellig. 

Kvinder og mænd har altså samme BMI, hvis de har samme vægt og højde – og det er uanset, om mænd har flere muskler end kvinder, som typisk vil have mere fedt på kroppen. Og de vil være lige sunde og det skyldes, at kvinder skal have en højere fedtprocent for at være sunde, hvor mænd kan nøjes med det halve. 

Hvordan kan jeg få et sundere BMI som mand? 

Hvis du er overvægt, og har et ønske om at få et normalt BMI, er der flere ting du kan gøre.  

Du kan starte med at spise efter de officielle kostråd, uanset hvilket BMI du har. Er du overvægtig bør du desuden spise mindre end du forbrænder og gerne skrue op for mængden af træning, så du kan spise mere. Derudover hvis du generelt vil booste din krop og dens sundhed bør du undgå for meget alkohol, rygning, stress og selvfølgelig få nok søvn hver dag. 

Find flere artikler på iform