Det skal du gøre som pårørende til en alkoholmisbruger

24. maj 2021

Når du er pårørende til en med et alkoholmisbrug, kan det føles både hårdt og uoverskueligt, fordi det ofte er svært at gøre noget. Det er svært at hjælpe en misbruger af med sin afhængighed som pårørende. Som regel er det noget en nær en umulig opgave.

Men hvad skal du så stille op som pårørende?

Ræk ud efter professionel hjælp

Det er ikke sikkert, at du kan gøre vildt meget for at hjælpe den afhængige, for det kræver, at han eller hun selv er villig til at blive hjulpet. I stedet kan du gøre noget for at hjælpe dig selv i en tid, der føles svær og uoverskuelig. Det er nemlig ikke nødvendig kun den afhængige, der har brug for professionel hjælp. Det kan lige så vel være, at du har brug for at snakke med nogen om, hvordan det er at være pårørende til.

Derfor er det vigtigt at huske på, at det altid er okay at række ud efter hjælp, selvom det ikke er dig, der har et alkoholproblem.

Foreslå en alkoholbehandling

Du kan aldrig tvinge nogen til at gå i behandling for et alkoholmisbrug, men som pårørende kan du altid undersøge de forskellige muligheder og foreslå en alkoholbehandling til den afhængige. Når først du har forslået en behandling, så kan du ikke gøre meget mere. Så er det op til den afhængige at tage imod det eller ej.

Stil dig selv i første række

Selvom du er villig til at gøre meget for at hjælpe den afhængige ud af sit alkoholmisbrug, så skal du altid huske at stille dig selv i første række. Det er hårdt at blive ved med at prøve at hjælpe en, der skuffer eller siger nej. Hvis ikke du sætter grænser og passer på dig selv, så er det ikke til at holde til.