22. april 2022

Nedsunken forfod og indlægssåler

Det behøver ikke nødvendigvis være dåbsattesten eller dårligt og billigt fodtøj, som er årsagen til, at fodens muskler i forfoden bliver svagere og dermed falder ned som årene går– men de her fødder skal altså kunne bruges hele livet!

Et forfodsnedfald er ofte mange år undervejs og kan tage tid at lindre på – men de sener og muskler med medfødte fedtpuder, som beskytter muskler og sener under forfoden, vil altid nyde godt af at blive strakt ud og ”brugt” hver eneste dag. Det siger jo sig selv, at når muskler og sener holder sig i bevægelse, så holder de sig stærke. 

Man kan købe fodtøj med ekstra indbygget svangstøtte, der retter foden op til en korrekt fodstilling. En sådan løftet forfod kan resultere i, at du opnår en meget bedre og sundere fodstilling og spille en rolle i at forebygge en nedsunken forfod. Der er dog forskellige meninger om, hvordan man bedst mulig kan støtte forfodsnedfald: ved hjælp af kunstige indlæg og pelotter/puder, som trykker op imod den slappe muskel og sene ELLER en støtte på siden af foden/hælen, som løfter foden op i en position, som aflaster muskel og sener og samtidigt giver dem mulighed for at blive styrket og stærkere, fordi der er plads til bevægelse. Her er den optimale version uden tvivl nedsunken forfod indlæg.

Dine fødder skal bære dig hele livet – så lad dine indlæg være mere bæredygtige

Det kan altså være en god løsning at ilægge en indlægssål i en ”neutral” sko (altså hvor der IKKE er lavet pronation- eller supinations support) og dermed opnå en positiv effekt. En anden fordel ved en ikke-indbygget indlæg er naturligvis, at man her kan flytte indlægssålen fra fodtøj til fodtøj og dermed også dér tænke bæredygtigt og klimavenligt!

Du kan altså med fordel benytte et par indlæg mod nedsunken forfod fra Align Footwear, da de giver dig støtte men også plads til at bevæge fodens muskler og sener uden at fastlåse med en forfodspelotte eller svangstøtte. Det vil dog altid være en god idé at få en professionel vurdering af forfoden for at fastlægge årsagen til forfodsproblemerne, så man opnår den korrekte lindring.