Tiden med en nyfødt

Når man bliver forældre så er det en stor omvæltning for begge parter. Man skal lære sit barn og kende, da barnet sover rigtig meget i starten. Man skal lære at se de små tegn hos barnet, da søvn er meget vigtig for barnet. 

Lær tegnene at kende

Dit barn giver mange forskellige tegn på at det er træt. Det vigtigste du skal gøre er, at lægge mærke til dem. Et tydeligt tegn på at dit barn er træt er når det gaber. Men der er også nogle andre tegn. Et tegn på træthed kan også være at barnet gnider sig i øjnene eller er pivet. Der går ikke lang tid før man kender alle barnets signaler, og så er det helt fra træthed til smerter, som kan hurtigt kan tyde ud fra barnets signaler. Man lærer også, når barnet bliver lidt ældre, at høre forskel på barnet gråd, om det er piveri eller om det er virkelig ulykkeligt. 

Dit barn sover meget

Det er helt normalt at dit barn sover rigtig meget i starten. En nyfødt sover ca. 16 timer om dagen. Og når barnet så er vågen, så er det for at spise og for at blive skiftet, for så at sove igen. Jo ældre barnet bliver, jo mindre søvn har det brug for. Når barnet er ca. 6 måneder, vil det begynde at kunne sove igennem om natten, og tage 2-3 lure i løbet af dagen. Men det er individuelt for barn til barn. 

Find en rutine 

Det bedste du kan gøre for dig selv og dit barn er, at finde en rutine der passer bedste for jer. Naturligvis er det barnet der lægger rutinen, da det afhænger af hvornår barnet sover, hvor det er det sulten, hvor længe det er vågent. Læs mere her

Eftermiddagsluren

Når dit barn bliver ældre, og stadig sover til middag, så kan det begynde at gå udover sengetiden om aftenen. Her er det normalt når de starter i børnehave, hvor de sover til middag i institutionen. Men om aftenen er barnet så slet ikke træt, hvilket resulterer i, at barnet bliver puttet og lagt i seng, men ikke kan sove. Problematikken er, at det anbefales ikke at vække børn når de sover. Derfor skal i finde en rytme der passer ind, så barnet ikke nødvendigvis behøver at sove til middag i 3 timer om eftermiddagen. Hvis det er helt umuligt kan det måske være en ide at droppe middagsluren helt.